Vévodkyně Meghan Markle zahájila hon na bulvár

Do britského parlamentu nedávno zavítala žaloba od vévodkyně ze Sussexu, která zažalovala bulvární plátek Mail on Sunday za to, že neprávem otiskli její soukromé dopisy. „Zůstat stát zaražen a dělat nic by byl opak všeho, v co věříme,“ řekl princ Harry pro BBC.

Novinky ze života královské rodiny jsou v anglickém tisku častým tématem. Bulvární novináři v poslední době nedávají vévodům ze Sussexu jinou možnost, než se s nimi pustit do války.

Za „hnusné a zavádějící zprávy“ označilo v dopise vévodkyni 72 poslankyň parlamentu články, které nyní víří prostorem ohledně života královského prince a jeho manželky.

Mediální tlak byl neúnosný natolik, že došlo k projednání této problematiky v britském parlamentu. Pozitivní ohlasy vůči tomu, že by se s utlačováním osobní svobody matky nejmladších královských potomků mělo něco dělat, zazněly především od žen.

Z vyjádření političek k celému tématu je jasné, že nechtějí zůstat u řešení jedné žaloby, ale že si chtějí více posvítit na to, jak píší celostátní britská média o členech královského dvora a případnému hanění nebo ubíraní osobní svobody, chtějí učinit přítrž.

Jak si píšou bulvární novináři ohledně britské smetánky v Česku?

V porovnání s Velkou Británií píší o postavě Meghan čeští bulvární novináři dost podobně. Kdyby i na ně podala vévodkyně žalobu, někteří z nich by skončili na „pranýři“.

Ač se jedná o senzaci chtějící média, v Británii se v titulcích určitě neobjevuje takový slovník v souvislosti s královskou rodinou, jaký se nabízí k vidění například v Blesku. To kam pro senzaci jsou schopní někteří z nich zajít, nemá dno.

Online verze bulvárního deníku Blesk má v rubrice Celebrity i podrubriku s názvem Královské rodiny. Pravdivost informací v nich však lze přirovnat tak maximálně k formátu „jedna paní povídala“. Ovšem i tyto zprávy tvoří obrázek jejich čtenářů, o osobnostech, jakou je například hlava státu, nebo její rodina.

Za měsíc říjen se psalo o Meghan Markle a její rodině v Blesku takto

  • 28. října 2019: Meghan žadonila o pozornost „bulváru“! Neslavné začátky Vévodkyně ze Sussexu

Stejná Mehgan, která podává na bulvární novináře žalobu. Novinářka Katie Hind tvrdí, že Vévodkyně Kate a Meghan se hašteřily s proseccem na veřejnosti před ní, jen proto, aby se dostaly do jejích článků. Jedná se o redaktorku Mail on Sunday, se kterým nejmladší královský pár vede soudní spor. Více snad není třeba dodávat.

  • 23. října 2019: Je opravdu Meghan taková mrcha? Odborník na řeč těla řekl všechno!

Odborníkem na řeč těla je v případě tohoto článku nikoli vědec, nýbrž někdo, kdo dlouho pozoroval Meghan Markle, dokud nenašel potřebné k obhajobě tohoto „výplodu“. V kontextu šlo o to, že se Vévodkyně objevila na veřejnosti bez svého chotě, a podnět ke kydání hnoje je na světě.

  • 20. října 2019: Rozechvělá Meghan na pokraji sil? Jediná otázka ji dohnala k slzám!

Článek pojednává o tom, že Meghan žadonila o pozornost v souvislosti s tím, jak je těžké skloubit rodinný život s povinnostmi člena královské rodiny. Jaká je v tom logika, svěřovat se s něčím takovým v článku, by nám mohl prozradit asi pouze jeho autor. Rozhodně nezamýšlel napsat o skutečném problému pronásledování celebrit konstruktivní kritiku, jen použil slavné jméno v titulku ke sbírání klickbitů.

Problematika nikdy nespících pracovníků bulváru ve vztahu ke královské rodině

Život na hradě nebo v paláci se bude na „otvíráku“ vyjímat, tak to zkrátka je. Titulek, který nese královské jméno, funguje na lidi jako mucholapka na hmyz.

Členové královské rodiny jsou v hledáčku novinářů prakticky celý život. Stejný osud se pak přenáší i na ty, kteří do světa takových elit vstoupí.

Meghan Markle se od okamžiku, kdy se novináři dověděli, že je potencionální partnerkou královského prince, stala doslova mediálním terčem.

Přidat komentář